Cilësia e ajrit të brendshëm është jetike për shëndetin dhe mirëqenien tuaj

By Knauf
February 05, 2021

Cilësia e mirë e ajrit në ndërtesa është jetike për shëndetin dhe mirëqenien.

Kruarje të syve, teshtimë, lodhje, acarim të fytit, dhimbje koke, kollitje, alergji, sëmundje të frymëmarrjes dhe madje edhe sëmundje të zemrës. Ndikimi i cilësisë së dobët të ajrit në shtëpitë, shkollat ​​dhe hapësirat tona të punës po bëhet një shqetësim kryesor në të gjithë botën.

"Përqendrimet e disa ndotësve brenda janë shpesh dy deri në pesë herë më të larta se përqendrimet tipike në natyrë", thotë Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit në Amerikën e Veriut. EPA thotë se njerëzit shumë të rinj, të moshuar dhe të prekshëm me sëmundje kardiovaskulare ose të frymëmarrjes janë veçanërisht të prekshëm ndaj ndotjes së ajrit sepse ata kalojnë më shumë kohë në ambiente të mbyllura.

Fatkeqësisht, të gjithë jemi bërë pa dije pjesë e GJENERAT INDS SO BRENDSHME ™ sipas një sondazhi të kryer në 16,000 njerëz në të 14 vendet në Evropë dhe Amerikën e Veriut. Studimi zbuloi se 62% e të anketuarve menduan se kaluan më pak se 18 orë brenda kur realiteti është 90% ose pothuajse 22 orë në ditë. Sondazhi është i arritshëm këtu: https://www.velux.com/indoorgeneration.

Në raportin nga agjencia e analizës së të dhënave YouGov dhe VELUX®, Russell Foster, shefi i Laboratorit Nuffield në Universitetin e Oksfordit në MB tha: “Nga viti 1800 në 2000 ne kemi lëvizur nga 90% e njerëzve që punojnë jashtë në më pak se 20%. Ne kemi kaluar nga të qenit një specie në natyrë, duke kaluar shumicën e kohës në shpella të errëta dhe të errëta. "

Ndikimi është i konsiderueshëm. Një raport i ri nga iniciativa Ndërtesat 2030 thotë se ekspozimi ndaj cilësisë së dobët të ajrit të brendshëm ka qenë i lidhur me nivele më të ulëta të produktivitetit të punës dhe mungesave të sëmundjes si dhe me shtrirje më të ulët të vëmendjes në klasa dhe, më alarmante, Organizata Botërore e Shëndetësisë ka lëshuar shifra që zbulojnë se 3.8 milion njerëz në vit vdesin para kohe nga sëmundjet që i atribuohen ndotjes së ajrit në familje si pneumonia, goditja në tru dhe sëmundjet e zemrës.

Një raport i ri i Këshillit Botëror të Ndërtimit të Gjelbër Bërja e Drejtë nga Planet dhe Njerëzit, lëshuar në Prill 2018, thotë: “Përfitimet më të mëdha ekonomike realizohen kur ndikimet në mjedis dhe njerëzit adresohen bashkërisht që nga fillimi i dizajnit të ndërtimit dhe një drejtim i qartë për të arritur metrikat kryesore vendoset si përmirësimi i cilësisë së ajrit pa dëmtuar efikasitetin e energjisë. Punonjësit preferojnë dhe punojnë më mirë kur janë në hapësira me dritë të bollshme natyrore, cilësi të mirë të ajrit dhe mundësi për gjelbërim. ”

Pra, nëse e dimë se ka një problem me cilësinë e ajrit të brendshëm, çfarë po bëhet në lidhje me të?

Shumë vende të botës si Gjermania, Franca, Italia, Belgjika po paraqesin kërkesa më të rrepta rregullatore për VOC, ndërsa Sistemet e Vlerësimit të Ndërtimit të Gjelbër - përfshirë BREEAM, LEED, WELL dhe DGNB - po i kushtojnë më shumë theks cilësisë së ajrit të brendshëm. Në fillim të këtij viti, Eurofins Indoor Air Comfort Gold u njoh nga DGNB - duke e bërë atë të vetmin çertifikim të këtij lloji që pranohet nga sistemi i vlerësimit.

"Ndërsa rritemi gjithnjë e më të vetëdijshëm për ndikimin e të jetuarit në ambiente të mbyllura, është thelbësore që ne të vendosim shëndetin dhe komoditetin e banorëve dhe përdoruesve të ndërtesave tona në zemër të gjithçkaje që bëjmë," thotë Vincent Briard, Drejtori ynë i Çështjeve të Rregullimit të Qëndrueshmërisë dhe Produkteve.

• Izolimi mund të kontribuojë ndjeshëm në shëndetin dhe komoditetin në ndërtesa. Merrni më shumë informacion mbi këtë temë në rishikimin tonë vjetor 2018.

• Izolimi ndihmon në parandalimin e sëmundjeve dhe vdekjeve të shkaktuara nga të ftohtit, zvogëlon ndotjen e zhurmës, lehtëson varfërinë e karburantit dhe mund të zvogëlojë indirekt përqendrimet e ndotësve të jashtëm të ajrit.

SUKSESI ECOSE, EUROFINS DHE DGNB
Knauf Izolimi ishte kompania e parë që kishte Leshin Mineral me Teknologjinë ECOSE dhe asnjë Gold të rehatshëm të ajrit të brendshëm të certifikuar nga formaldehidi nga Eurofins.

Tani standardi Eurofins është njohur nga DGNB - Sistemi Gjerman i Vlerësimit të Ndërtimit të Qëndrueshmërisë - certifikimi i vetëm në llojin e tij që pranohet nga Sistemi.

Në udhëzimet për versionin e ri 2018 të DGNB, Sistemi thekson se Cilësia e Ajrit të Brendshëm mbetet "një faktor i gjithi ose asgjë" dhe se kërkesat e tij të synuara për formaldehidin janë ulur më tej "duke e bërë DGNB Sistemin më të rreptë në të gjithë botën".

Ari i Brendshëm i Ajrit konsiderohet si etiketa më gjithëpërfshirëse e Evropës për verifikimin e emetimeve të ulëta të produkteve të përbërjeve organike të paqëndrueshme (VOC). Certifikimi Eurofins kombinon të gjitha rregulloret e detyrueshme evropiane, një numër të madh të etiketave vullnetare mbi emetimet e VOC dhe kërkesat e VOC për LEED, WELL, BREEAM dhe tani DGNB.