Izolim i papafingos dhe / ose izolimi i tavanit

By Knauf
December 28, 2020

Tashmë e dimë të gjithë se një izolim cilësor është i domosdoshëm për një jetesë të rehatshme dhe të shëndetshme në banesat tuaja, si dhe jetëgjatësinë e tyre. Pavarësisht kësaj, ka shumë paqartësi dhe pyetje që ju ndani çdo ditë me ne, përmes postës elektronike, telefonit apo rrjeteve sociale. Ndër vite, ne i kemi mbledhur dhe grupuar sipas tematikave të gjitha pyetjet tuaja, duke filluar nga ato më të përgjithshme deri tek ato më specifike dhe të detajuara, si dhe përgjigjet për to. Gjithçka është përgatitur për ju nga inxhinierët tanë të mbështetjes teknike.
Në vijim, ju ftojmë të lexoni pyetjet dhe përgjigjet e plotësuara dhe të përditësuara – në lidhje me gjithçka që keni dashur të dini për izolimin me leshin mineral.

Izolim i papafingos dhe / ose izolimi i tavanit

1. Unë jam duke menduar për të vendosur izolim në soletën e sipërme, kështu që unë jam në dyshim, të përdor polisterol apo lesh xhami? Kam dëgjuar gjithashtu se është e nevojshme të mbrohet leshi me najlon ose fletë metalike.

Një çati apo soletë e paizoluar është shkaku i humbjes deri 30% të energjisë në dhomat me ngrohje. Nëse nuk planifikojmë të jetojmë poshtë hapësirës së çatisë, metoda më e thjeshtë është instalimi i izolimit direkt në pllakë. Patjetër që ju rekomandojmë që të përdorni lesh mineral (guri ose xhami), për shkak të karakteristikave të tij të shumta që e bëjnë atë një material unik (izolim termik, izolimi akustik, material jo i djegshëm, është i përshkueshëm nga avulli - shtëpia “merr frymë “, dimensionet e qëndrueshme, temperaturat e larta nuk ndikojnë në vetitë dhe dimensionet e tij). Pavarësisht nëse keni ndërmend ta përdorni papafingon herë pas here, apo jo, do të gjeni të gjitha zgjidhjet e përshkruara në detaj në këtë link.

2. Çfarë materiali të përdor për izolimin e çatisë dhe çfarë trashësie? Do të doja që izolimi të bëhej sa më mirë të jetë e mundur. Gjithashtu, do të ishte mirë që trarët të mbeten të dukshëm. Faleminderit paraprakisht.

Kërkesa estetike për të parë trarët pas vendosjes së izolimit është specifike, por jo e rrallë. Ekziston një zgjidhje në formën e izolimit të çatisë nga jashtë.
Nëse vendosni për një zgjidhje më të zakonshme, e cila është izolimi nga brenda, kërkesa juaj estetike nuk përfshihet në këtë parim. Kulmet janë thjesht ura termike përmes të cilave kemi humbje të nxehtësisë.


Izolimi i çatisë nga brenda nënkupton dy shtresa izolimi, midis dhe poshtë trarëve. Për mbushjen midis trarëve, ne sugjerojmë lesh mineral guri NaturBoard FIT PLUS deri në lartësinë maksimale të trarëve. Poshtë kulmeve, ne sugjerojmë një shtresë shtesë lesh xhami Ekoroll, deri në një trashësi totale izolimi prej të paktën 15 cm. Në mënyrë që papafingo të izolohet në mënyrë optimale dhe të përhershme, nuk duhet të harrojmë membranat e çatisë: të përshkueshme nga avulli dhe të papërshkueshme nga uji në pjesën e jashtme dhe membranat e përshkueshme nga avulli në pjesën e brendshme. Për një shpjegim më të detajuar të izolimit të papafingos, këshilla dhe ide, vizitoni faqen tonë të specializuar “papafingoja ime”. Këtu do të gjeni këshilla, ide, zgjidhje, çmime dhe vendet e shitjes.

3. Unë jam duke bërë izolimin e çatisë ndërmjet trarëve, prej afërsisht 120m2 në shtëpinë e familjes. Çfarë të përdor: lesh guri apo polisterol dhe nëse mund të më jepni disa këshilla më të detajuara se si të bëhet një izolim i tillë.

Për izolimin e një çatie, varianti i zakonshëm dhe më i mirë është izolimi i saj me lesh mineral. Këtu janë “vetëm” 7 arsyet përse :)

Pra, nga çatia (tjegullat) e në brendësi është vendosur:
A) Shtresë e përshkueshme nga avulli dhe e papërshkueshme nga uji Homeseal LDS 0.02
B) Lesh guri mineral NaturBoard FIT PLUS midis trarëve deri në lartësi të plotë (zakonisht 10 ose 12cm).
C) Veçanërisht është e rëndësishme të vendosni një shtresë tjetër leshi (në këtë rast sugjerojmë Ekoroll lesh mineral xhami) poshtë kulmeve, në mënyrë që të neutralizoni urat termike të bëra nga trarët, nëse ato nuk izolohen nga pjesa e poshtme.
D) Pastaj vjen barriera (aktive) e avullit (Homeseal LDS 5 ose Homeseal LDS 35 në varësi të sasisë të avullit që pritet të jetë në hapësirë)
E) Ne rekomandojmë veshjen me pllaka gipsi dhe më pas përpunimin përfundimtar të mureve.
Për një shpjegim më të detajuar të izolimit të papafingos, këshilla dhe ide, vizitoni faqen tonë të specializuar “Papafingoja ime”. Këtu do të gjeni këshilla, ide, zgjidhje, çmime dhe pikat e shitjes.

4. Unë jam i interesuar për lesh guri për izolimin e papafingos. Dimensionet, çmimi, karakteristikat teknike, trashësia 10 cm, si dhe membranat shoqëruese, mundësia e blerjes, dorëzimit, etj. Bëhet fjalë për sipërfaqe prej 130 m2.

Sipas legjisalcionit në fuqi mbi performancën energjetike 10 cm është trashësia minimale; supozojmë se është një papafingo që ka nxëhtësi dhe në të cilën jetohet vazhdimisht.

Sugjerimi ynë është sistemi Homeseal LDS dhe për të krijuar një ide se si duket ai, shihni më në detaj përgjigjen e pyetjes së mëparshme në këtë pjesë.


5. Dua të vendos izolim mbi soletën e sipërme e cila ndodhet në hapësirën e pa ngrohur të çatisë. Kam dy pyetje:

a) A është i mjaftueshëm shtrimi me lesh guri mineral NatuRoll Pro me trashësi 10 cm?

b) A është e nevojshme të vendoset membranë nën lesh dhe çfarë lloji?

Ne gjithsesi, sugjerojmë që përveç leshit, të vendoset edhe membranë në sistemin e konstruksionit ndërmjet katit dhe papafingos të pangrohur, si më poshtë:

• në soletën e betonit, poshtë izolimit të vendoset barriera e avullit - Homeseal LDS 35

• sipër leshit të vendoset membranë e përshkueshme nga avulli dhe e papërshkueshme nga uji – Homeseal LDS 0,02

Atëherë, ju keni një sistem të modeluar mirë në të cilin nuk ndodh kondensimi dhe në anën e sipërme jeni të mbrojtur nga depërtimi i mundshëm i ujit përmes sistemit të çatisë.


6. Unë kam nevojë për këshillën-ndihmën tuaj: në shtëpinë e vjetër (ku ende jetojmë) në papafingo, është e qartë që izolimi nuk është bërë mirë, sepse gjatë verës, sapo të fiket kondicioneri, nuk mund të marrim frymë nga nxehtësia ... Tani do të fillojmë me punimet në shtëpi të re, d.m.th. në papafingon e re ku do të jenë fëmijët, rreth 50 metra katrorë. Më intereson çfarë është më mirë të vendoset si izolim? Çdo usta ka një mendim të vetin, dhe unë do të doja ta bëja siç duhet! E theksoj se nën tjegull kemi membranë dhe pllaka OSB... Faleminderit paraprakisht për përgjigjen!

Në faqen tonë, papafingo ime, përshkruhet gjithçka që duhet të dini rreth izolimit të papafingos dhe keni shumë këshilla.

Në këtë faqe, do të gjeni çmime të përafërta të izolimit dhe membranave, si dhe një formular të shkurtër që mund të plotësoni dhe dërgoni një kërkesë për një ofertë në pikat e shitjes nga të cilat do të merrni një ofertë konkrete.

7. Para dhjetë vitesh, unë bëra izolimin e papafingos me lesh guri, membrana të ndryshme dhe asnjë rezultat. Në dimër është mirë kurse në verë kur ka nxehtësi, është përsëri si izolimi i vjetër. Nuk kam përfituar asgjë, vetëm kam hedhur paratë. Papafingoja është një gjë e çuditshme ...

Ne e kuptojmë pakënaqësinë tuaj në lidhje me rezultatet e papafingos dhe përvoja juaj është një paralajmërim për këdo që ka në plan të izolojë objektin e tij. Na lejoni të japim mendimin tonë për problemet e mundshme që po ndodhin në shtëpinë tuaj, dhe kjo do të jetë një mundësi e vërtetë për të theksuar rëndësinë e elementëve të caktuar në izolimin e çatisë.


Trashësia e izolimit termik:
• Meqenëse është një ndërtim i lehtë (çati prej druri), është e nevojshme që çatia e pjerrët të izolohet me trashësi optimale të izolimit termik. Dhe më e rëndësishmja, të izolohet me lesh mineral, që është zgjidhja e vetme e duhur për izolimin e këtij lloji ndërtimi. Sipas Rregullores për efikasitetin e energjisë në ndërtesa, si dhe rekomandimeve që ne japim, trashësia minimale e izolimit termik duhet të jetë, për ndërtesat ekzistuese dhe ndërtesat e reja – 15 cm. Ju mund të shihni më shumë detaje në lidhje me një çati të izoluar në mënyrën e duhur, këtu.


Urat-Termike:
• Ky është një aspekt shumë i rëndësishëm i cili shpesh anashkalohet gjatë vendosjes. Është e nevojshme t'i izoloni mirë të gjitha depërtimet, boshllëqet dhe vrimat ku ajri kalon i papenguar, sepse ato bëjnë që energjia të shkojë dëm dhe si rrjedhojë harxhohen para.

• Ju përmendët që papafingo ishte e izoluar 10 vite më parë. Deri vetëm disa vjet më parë, izolimi vendosej vetëm midis trarëve dhe jo sipër tyre. Është e rëndësishme të theksohet se trarët janë ura termike përmes të cilave del nxehtësia, ndërsa verës hyn. Është e nevojshme të vendosni një shtresë të përshtatshme të izolimit termik mbi ta, në mënyrë që të shmangen humbjet e energjisë.


Membranat e çatisë:
• Ju përmendët që keni aplikuar membranat e përshtatshme, megjithatë do të ishte mirë të kontrolloni gjendjen e këtyre shtresave. Përkatësisht, membranat klasike PVC, të cilat janë jetëshkurtra, shpesh përdoren në tregun tonë të çative. Shtresa të tilla shpesh pësojnë plasaritje pas disa vitesh dhe krijojnë mundësinë e kalimit të ajrit lirshëm. Në ndërtimet e reja, përdoren shtresa polietileni për mbulim, me cilësi të lartë, të cilat janë afatgjata, duke siguruar kështu funksionim afatgjatë të çatisë. Roli i këtyre shtresave në mbrojtjen termike është i madh. Hulumtimet e fundit kanë konfirmuar që aplikimi i membranave të përshtatshme të çatisë mund të kursejë deri në 20% të energjisë së shpenzuar. Supozohet se membranat kudo kanë mbivendosje prej min. 10 cm dhe se ato janë 100% të mbyllura me shirita ngjitës të përshtatshëm, si dhe që ato ngjiten fort në ndërtimin e murit.

Modaliteti i verës:
• Ju përmendët që është nxehtë në verë – duam t'ju rikujtojmë se funksioni i leshit mineral është izolimi, jo ftohja. Pra, nëse dëshironi që ambienti i brendshëm të jetë i këndshëm dhe i freskët, së pari duhet ta ventiloni mirë atë dhe t'i ftohni dhomat në papafingo (me ndihmën e freskueses ose kondicionerit). Vetëm kur të arrini temperaturën e dëshiruar, leshi do të fillojë ta kryejë funksionin e tij: ta ruajë freskinë brenda dhe ta mbajë nxehtësinë jashtë.

Faktori njerëzor:
• Faktorë të veçantë paraqet vendosja në mënyrën e duhur. Nëse kontraktuesi ka zbatuar ndonjë nga pikat e mësipërme në mënyrë të pasaktë, mund të kemi probleme më vonë si dhe kosto shtesë.

8. A mund të shkelet mbi lesh xhami disa herë në vit, d.m.th. në raste kur ka reshje bore në papafingo, për ta pastruar? Kjo mund të ndodhë disa ose asnjë herë në vit. A do ta dëmtonte kjo?

Nuk është problem të ecni një herë në vit mbi leshin e xhamit ose leshin e gurit të butë. Sidoqoftë, kur bëni ndonjë ndërhyrje, është më mirë të hiqni leshin i xhamit nga ai vend ("ta mblidhni") dhe ta ktheni përsëri pas ndërhyrjes - "ta shtroni".
Një tjetër shënim shtesë, d.m.th. këshilla nga ne: ju rekomandojmë të vendosni membranë të përshkueshme nga avulli, të papërshkueshëm nga uji LDS 0.02 mbi leshin, në këtë mënyrë ju do të mbroni përgjithmonë leshin nga dëbora dhe uji që depërtojnë nëpër çati dhe avulli nga mjedisi i brendshëm do të ketë mundësi të dalë jashtë.

9. Të nderuar Zotërinj, me cilin lesh Knauf mbulohen soletat në papafingo, në mënyrë që të mos humbasim nxehtësinë nga dhomat poshtë?
Në varësi të faktit nëse përdorni shpesh papafingon ose rrallë, ose nuk e përdorni fare, ne ofrojmë disa zgjidhje, të gjitha këto përshkruhen në detaje këtu.

10. Dua të izoloj soletën e sipërme në shtëpi, papafingoja nuk përdoret ose përdoret rrallë. Çfarë sugjeroni si zgjidhje më të mirë, izolimi nën soletë apo sipër soletës dhe me çfarë materiali?

Për izolimin e pllakës, ne patjetër rekomandojmë instalimin e izolimit në pjesën e sipërme.

11. Unë do të doja të izoloja papafingon, pjesën e sheshtë e cila shikon drejt një hapësire pa ngrohje dhe kjo është arsyeja pse unë do t'ju kërkoja të më jepni këshilla se si duhet bërë dhe me çfarë, lesh xhami mineral ose lesh guri? Sa do të kushtonte dhe cilat janë kushtet për të pasur efikasitetet në reduktimin e shpenzimeve të energjisë? E di që gjithçka kushton, por gjëja që kushton më shumë është diçka që nuk është bërë siç duhet dhe kjo është arsyeja pse unë do të doja të bëja diçka të dobishme. Papafingoja nuk përdoret.

Ju keni absolutisht të drejtë dhe ne do të shtonim: energjia më e shtrenjtë është ajo që kalon nëpër mure dhe çati të paizoluar.

Për izolimin e papafingos i cili nuk përdoret, mund të përdorni si lesh guri, ashtu edhe lesh xhami (gjithmonë rekomandojmë së pari gurin, për shkak të densitetit më të lartë, por xhami është gjithashtu mjaft i fortë dhe një zgjidhje pak më e lirë).
Çmimi varet nga lloji dhe trashësia e produktit për të cilin vendosni, për më shumë informacion është më mirë të pyesni pranë pikave të autorizuara të shitjes ose klikoni këtu.

12. A ekzistojnë në programin tuaj, shtresa për çatitë e pjerrëta të cilat  vendosen nën tjegulla, pa qenë e nevojshme të izolohet çatia nga nën të, a është e mundur të bëhet ky lloj izolimi?

Kjo lloj membrane ekziston, bëhet fjalë për Knauf Insulation membranë të përshkueshme nga avulli dhe të papërshkueshme nga uji Homeseal LDS 0.02.

Shihni zgjidhjen e plotë për këtë rast këtu.


13. Unë kam një apartament në papafingo dhe kam pasur një përvojë të keqe me ustallarët - ata nuk e kanë bërë izolimin në mënyrën e duhur, ndaj unë jam i interesuar nëse ju ofroni një shërbim të plotë bashkë me materialin, sepse kam në plan të punoj përsëri me materiale Knauf?

Na vjen keq që keni pasur një përvojë negative me ustallarët, për fat të keq, raste si tuajat nuk janë të rralla.

Ne nuk ofrojmë një shërbim “me çelësa në dorë”, por në faqen tonë mund të gjeni kontaktet e distriutorëve tanë të cilët mund t’ju referojnë shërbime të përshtatshme.

14. Kam një pyetje në lidhje me papafingon. Nuk është papafingo nën çati të pjerrët, por papafingo e zakonshme. Pyetja është: të përdor trarë druri apo profile metalike? Cila është më  e përshtatshme? Gjithashtu, çfarë materiali duhet të përdoret për kapjen e pllakave të gipsit, profile metalike apo trarë druri me përmasa 5 cm. E kam fjalën për trarët vertikale në të cilët do të kapen pllakat e gipsit.


Padyshim është më mirë që të keni trarë druri si konstruksion çatie, sepse metali është përcjellës i mirë i nxehtësisë dhe ndikon në humbjet e nxehtësisë. Trarët e çatisë janë përgjithësisht 10 cm ose më të trasha.


Nëse e mbyllni papafingon me pllaka gipsi, është e detyrueshme të keni një nënstrukturë me profile metalike nga i njëjti prodhues si i pllakave të gipsit, i cili në rastin tonë është Knauf, në mënyrë që i gjithë sistemi juaj të funksionojë siç duhet dhe të jetë i sigurt.

15. Nuk i kam të rivendosura dërrasat nën çati. A është mundur të vendosen membrana të përshkueshme nga avulli në pjesën e brendshme direkt poshtë tjegullave?

Ju mund të vendosni membranat e përshkueshme nga avulli, të papërshkueshme nga uji LDS 0.02 nën tjegulla.
Sigurohuni që printimi (shkrimi) në atë membranë të jetë e kthyer nga jashtë.

16. Jetoj në papafingo dhe përpara meje, qiramarrësi bëri izolimin dhe e mbuloi me pllaka gipsi, jam i interesuar të di a mund ta vendos dhe një izolim mbi izolimin ekzistues me pllaka polisteroli ose lesh guri, që ta jete më ngrohtë gjatë dimrit? Ju lutem me jepni këshillën tuaj.

Ekzistojnë dy zgjidhje:
A) Më e thjeshta, nëse mund ta arrini hapësirën e tavanit mbi papafingo, është më efikase nëse e izoloni atë
B) Më e ndërlikuar: hiqni pllakat e gips-kartonit ekzistuese dhe shtoni një shtresë izolimi, ju rekomandojmë leshin e xhamit Unifit 035 dhe mbyllni gjithçka përsëri me pllakat e gipsit.
Nuk rekomandohet ngjitja e çfarëdolloj gjëje mbi pllakat e gipsit ekzistues.

16. Kam nevojë për këshillë në lidhje me izolimin e një papafingoje e cila do të shndërrohet në një hapësirë ​​të banuar. Çatia është bërë me panele sanduiç 4 cm. Është e mundur të vendoset leshi direkt poshtë paneleve apo vendoset më parë membrana? Çfarë trashësie leshi më duhet? Unë kam në plan të mbuloj gjithçka me pllaka gipsi.

Sistemi Homeseal LDS që duhet të instalohet është modifikuar deri diku (nga lart poshtë):
• lesh guri NaturBoard FIT PLUS min. 15 cm
• membranë -  avulli Homeseal LDS 200 AluPlus dhe shirit ngjitës Homeseal LDS Solifit 1 për ngjitje të mbivendosjes.
• Panele Knauf në nënstrukturë

Është e nevojshme të zgjidhet sistemi i vendosjes së nënstrukturës Knauf (ju nuk e përshkruat mënyrën e mbështetjes së paneleve, nëse mbështetëset dytësore janë të pranishme dhe hapësirat mes tyre, etj.).


Sigurisht, nënkuptohet që panelet nuk e përshkojnë ujin. Nëse ekziston mundësia e pikimit dhe rrjedhjes së ujit, do të shtonim një hap tjetër, i cili është, para se të vendosni leshin e gurit, vendosni membranë të papërshkueshme nga uji, të përshkueshme nga avulli Homeseal LDS 0.02 dhe fiksoni mbivendosjet me shirit Homeseal LDS Solifit 1 mbi trarët. Kjo do të parandalojë që izolimi dhe pllakat e gipsit të marrin lagështi.

17. A ofron kompania juaj, e cila ka reputacion për produkte të mira, një shërbim të plotë të rregullimit të papafingos me ustallarët tuaj?

Tani për tani, ne ofrojmë vetëm materiale me cilësi të lartë dhe ju rekomandojmë distributorët.


Shpresojmë që përgjigjja jonë të ketë qenë e dobishme dhe paçi fat me punën!

18. Cili është rekomandimi juaj kur bëhet fjalë për shtresa për mbulim çatie, me kusht që çatia të mos rishtrohet me dërrasa? A është e mundur që çatisë mos t'i vendosen dërrasa për mbështetje kur vendosen këto membrana?


Instalimi i membranave të çatisë së Knauf Insulation nuk kushtëzohet nga rivendosja e dërrasave të mbështetjes së çatisë, membranat mund të vendosen direkt midis trarëve, përkatësisht membrana të përshkueshme nga avulli, të papërshkueshme nga uji Homeseal LDS 0.02 për hapësirat midis trarëve deri në 1 m. Çatia funksionon mjaft mirë dhe pa rivendosjen e mbështetjes me dërrasa.


Ju mund të shihni më shumë detaje rreth zgjidhjes pas rivendosjes të dërrasave për mbështetje këtu.

19. A ka kuptim izolimi i soletës së papafingos me lesh xhami? Sipërfaqja e soletës është 90 m2, pasi është një investim i madh për mua të bëj izolim për të gjithë sipërfaqen, a ka kuptim të bëhet gjysma e saj, vetëm në pjesën ku vendosen radiatorët? Aty ku ka një sobë me lëndë djegëse të ngurtë, nuk ka nevojë të vendos izolim sepse aty temperaturat janë të shkëlqyera. Kur them radiatorë të instaluar, i referohem radiatorëve nën hapësirën e pllakës të tavanit.

Lesh xhami mund të përdoret për të izoluar papafingon që nuk përdorni (sepse nuk mund të ecni në lesh), sipas parimit - sa më e madhe të jetë trashësia aq më mirë, të themi lesh xhami me trashësi 10 cm Unifit 035. Parimi është që gjithmonë të izoloni të gjithë hapësirën e tavanit të pa ngrohur, të vendosur sipër nxehtësisë, sepse vetia e nxehtësisë është që të "largohet" nga i ngrohti në drejtim të një vendi më të ftohtë.
Nëse ju vendosni të izoloni vetëm pjesën e sipërme të dhomës së ngrohtë, ju rekomandojmë të lini izolimin të paktën 1 m në drejtim të dhomës/hapësirës pa ngrohje (ose me pak ngrohje).


20. Pikërisht tani ne jemi duke ndërtuar një papafingo: ustai në hapësirën e pjerrët ndërmjet trarëve ka vendosur vetëm leshin e xhamit tuaj, NaruRoll Pro(0.039)  me trashësi 20 cm. Shoh që rekomandimi juaj është: Lesh guri 10 cm NaturBoard FIT PLUS (0.037) dhe lesh xhami 5 cm UNIFIT (0.035). Mund të na tregoni nivelin e dëmtimit që kemi shkaktuar duke vendosur materialin e gabuar? Në të njëjtën kohë, në përshkrimin për NaruRoll Pro thotë "përdoret në hapësirën e papafingos e cila  nuk përdoret". A do të thotë kjo që nuk mund  përdoret në hapësira të banuara dhe pse?

Ne rekomandojmë lesh guri me trashësi të trarëve + lesh xhami poshtë kulmeve për të neutralizuar ndikimin e urave termike në zonat e kulmeve. Leshi i gurit ka një avantazh në papafingo gjatë muajve të verës për shkak të vetisë së tij për ta grumbulluar nxehtësinë para se ta lëshojë atë në hapësirë. Leshi i xhamit ka të njëjtën veti, por në një masë më të vogël.
Në përgjithësi, ju mund të përfitoni një performancë pak më të mirë me leshin e gurit, por në asnjë rast nuk dëmtoheni.

21. A mund të më thoni përafërsisht sa do të kushtonte rregullimi i çatisë në pjesën time e cila është e ndarë nga të tjerat? Kam një hapje në çati. Çatia kishte një njollë lagështie, d.m.th. depërtonte në një vend ku kishte problem dhe para se ta blinim apartamentin. Përkohësisht e zgjidha atë me një shtresë hidroizoluese. Kur bie shi, tani për tani nuk ka rrjedhjë uji, pavarësisht se sa shi bie, por kur binte borë, kishte. Pra, cili është çmimi i izolimit për një apartament 68 metra katror? Meqenëse keni nevojë për pak më shumë lesh, atëherë le të themi për 80m2.

Ju ftojmë të shikoni këtu.
Pasi të keni parashtruar rastin tuaj si dhe të keni specifikuar sipërfaqen e dëshiruar të dyshemesë, do ta merrni çmimin për sistemin e izolimit LDS Homeseal për m2, si dhe llogaritjet e sasive të nevojshme për rastin tuaj (nuk keni nevojë të shtoni asgjë, sepse llogaritësi përllogarit sasitë e kërkuara të materialeve, duke supozuar metrat katrorë normalë të çatisë).

22. Kam nevojë për këshilla të ekspertëve në lidhje me izolimin termik të papafingos. Në papafingon e papërdorur, kam vendosur polisterol me trashësi 5 cm. Unë do të doja ta përmirësoja izolimin, ndaj po mendoj për të shtuar 10 cm leshi mineral të butë ose nga ajo pllaka e leshit të fortë, prej 5 cm. Sigurisht që do të vendosja membrana të përshkueshme nga avulli. Dilema ime: a duhet vendosur një membranë ndërmjet polisterolit dhe leshit?

Nuk ka nevojë të vendosni membranë midis polisterolit dhe leshit. Këtu është linku me shpjegimin e duhur.

23. Para disa muajsh gjeta informacion rreth produkteve tuaja - membrana që montohet si shtresë e parë në drejtim të pjesës së jashtme. Informacionet nga forumet e ndërtimit e karakterizonin këtë membranë si një alternativë për rivendosjen e dërrasave, madje më duket se kishte një video i cili demonstronte se si një instalues qëndronte mbi membranë midis 2 trarëve. Jam i interesuar ta di se cili lloj/model është i përdorur në këtë rast? Ju përshëndes.

Vendosja e dërrasave në një çati të pjerrët nuk është e nevojshme, shikoni situatat e mundshme që kemi veçuar dhe zgjidhjet për to këtu.

Sa i përket membranave, ne nuk kemi asnjë produkt mbi të cilin mund të ecet ndërmjet trarëve dhe ajo nuk mund të jetë membranë, mund të jetë izolim termik por jo vetëm membranë. Ka mundësi të ketë ndodhur një ngatërresë në lidhje me membranat e papërshkueshme nga uji dhe të përshkueshme nga avulli LDS 0.02, e cila mund të vendoset nën tjegulla edhe kur nuk vendosim dërrasa. Gjithsesi, ne kemi një membranë mbi të cilën nuk mund të ecet.
Shikoni më shumë për membranat tona këtu.


Nëse keni qenë duke menduar për izolim termik, ne kemi një zgjidhje që vendoset mbi trarët dhe mbi të cilën mund të ecni gjatë instalimit edhe pse rekomandohet të ecni atje ku janë trarët, klikoni këtu.

24. Ne kemi një papafingo ku çatia është bërë në 4 nivele dhe ka një pjesë  “kullimi". Sipërfaqja e soletës është 8x10m plus një shtesë të dalë që është 3x2m. Si llogaritet sipërfaqja e cila duhet izoluar/? Çatia nuk është me dërrasa, por vetëm me tjegulla. Sa e besueshme është metoda e izolimit ose parandalimit të depërtimit të dëborës ose shiut?

Sipërfaqja varet nga pjerrësia e çatisë dhe do të llogaritet ose matet nga kontraktorët. Për më shumë informacion në lidhje me sasinë e  izolimit që ju nevojitet dhe çmimin e përafërt duhet të kontaktoni distributorët tanë këtu.


Nëse midis leshit dhe tjegullave vendoset një membranë e papërshkueshme nga uji dhe e përshkueshme nga avulli (p.sh. Homeseal LDS 0.02) dhe nëse tjegullat janë të paprekura, nuk ekziston rreziku nga depërtimi i shiut ose borës. Nëse ndërtesa ndodhet në një zonë me   erë shumë të fortë, atëherë do jetë e nevojshme t'i fiksoni të gjitha pllakat.

25. Ne kemi një shtëpi të vjetër, të cilën e rinovuam por tavani nuk është akoma i izoluar dhe është prej balte (qerpiç). Si kryhet izolimi termik në këtë rast?

Izolimi i tavanit prej balte (qerpiç) është i njëjtë me izolimin e çdo hapësire tjetër papafingoje që nuk përdoret ose përdoret herë pas here. Më shumë rreth kësaj në këtë link.

26. Në maj, unë bëra izolimin e papafingos dhe bëra gjithçka sipas udhëzimeve tuaja nga faqja “papafingoja ime”, madje në disa raste kemi shkëmbyer mesazhe me kolegët tuaj nga suporti teknik, lidhur me disa detaje. Sidoqoftë, në papafingon time, nuk durohet nxehtësia gjatë ditës, pavarësisht trashësisë së leshit prej 22 cm. Mund të më shpjegoni se çfarë po ndodh?

Materialet izoluese të leshit të gurit dhe xhamit nuk janë as trupa ngrohës e as ftohës, por ato janë pikërisht: materialet izoluese. Kështu që ata thjesht izolojnë atë që është tashmë brenda. Nëse është ngrohtë brenda, izolimi do ta mbajë të ngrohtin brenda. Nëse është  ftohtë / freskët brenda, izolimi do ta mbajë atë në atë gjendje.


Në mënyrë që leshi i gurit dhe leshi i xhamit të kryejnë funksionin e tyre në mënyrën më të mirë të mundshme, së pari duhet të sigurohen kushtet e dëshiruara në brendësi; çfarë temperaturë të brendshme duam të ruajmë?


Nëse i bëjmë punët në pranverë / verë,  është e nevojshme që pasi të përfundoni punën, të pastroni, ventiloni dhe ftohni hapësirën (me ndihmën e ventilatorit ose kondicionerit). Pas kësaj, izolimi do të mbajë një temperaturë kaq të këndshme brenda dhe do ta grumbullojë te nxehtin që vjen nga jashtë.


Gjithashtu, nëse puna kryhet në vjeshtë ose dimër, është e nevojshme të pastroni, ventiloni dhe ngrohni hapësirën pasi të keni përfunduar punën, pas së cilës leshi mineral do të mbajë nxehtësinë brenda, njëkohësisht duke parandaluar të ftohtin nga jashtë të hyjë në ambientin e brendshëm.

27. Kam në plan të bëj punime në papafingon time me lartësi, nuk ka pllaka, por planifikoj ta ndaj pjesën e papafingos nga tavani me pllaka gipsi. Izolimin do ta bëj me lesh xhami duke mbushur trarët me lesh, një shtresë shtesë leshi nën trarë, dhe pastaj do ta mbyll me pllaka gipsi. Sipas shkrimit tuaj, në pjesën e jashtme vendoset një membranë e përshkueshme nga avulli, dhe në fund një barrierë avulli, midis dy shtresave të leshit. Pyetja është: a duhet vendosur një barrierë avulli poshtë kulmeve, dhe sipër saj leshin dhe gipsin, ose dy llojet e leshit, dhe pastaj një barrierë avulli dhe pllaka gipsi?

Barriera e avullit vendoset vetëm mbi gips dhe nën shtresën e poshtme të leshit. Nuk ka nevojë për shtresë tjetër të barrierës së avullit ndërmjet leshit.

28. A i rekomandoni pllakat OSB si pjesë të izolimit të papafingos apo është i mjaftueshëm vetëm leshi?

Shumë shpesh zgjidhja realizohet me pllaka OSB. Në faqen tonë të specializuar “Papafingoja ime”, ne kemi parashtruar të dyja zgjidhjet, me dhe pa pllaka OSB, klikoni këtu.


Në përgjithësi, pllaka OSB nuk është e nevojshme. Gjithashtu, ajo nuk është e përshkueshme nga avulli (që shumë veta nuk e dinë dhe e vendosin lehtësisht në çati), kështu që ajo nuk do të kontribuonte në ‘frymëmarrjen’ e çatisë tuaj. Nëse insistoni në një çati me dërrasa, nga pikëpamja e kalimit të avullit, dërrasat janë një zgjidhje më e mirë. Shënim: çatia funksionon mjaft mirë pa vendosjen e dërrasave, nëse zbatohen të gjitha rregullat e instalimit.

29. Jam i interesuar për të bërë izolimin e hapësirës së papafingos. Bëhet fjalë për një soletë të pjerrët betoni. Vendosa membranë najloni, pastaj lesh xhami, dhe përsëri najlon, por kam problem me lagështinë poshtë pllakave në papafingo. Nëse mund të me jepni disa këshilla, do të isha mirënjohës.

Është e vërtetë që leshi nën çati duhet të mbrohet nga depërtimi i nxehtësisë, të ftohtit dhe lagështisë dhe kjo bëhet nëpërmjet membranave të veçanta të çatisë, të cilat janë në të njëjtën kohë të papërshkueshme nga uji (parandalojnë depërtimin e lagështisë në izolimin nga lart), por janë të përshkueshme nga poshtë për avullin: lejojnë që lagështia e krijuar në hapësirën e brendshme të dalë jashtë, përmes membranës dhe izolimit. Prandaj, vetëm membranat speciale të destinuara për atë qëllim duhet të vendosen në çati.
Për shkak se najloni nuk është i përshkueshëm nga avulli, tek ju, siç pritej, ka ndodhur kondensimi. E vetmja zgjidhje do të ishte të zëvendësoni të gjithë sistemin sipas udhëzimeve tona, dhe nëse kjo nuk është e mundur, atëherë provoni hapat në vijim:
1. Hiqeni najlonin
2. Lejoni që leshi të thahet (nëse nuk është zhdukur plotësisht lagështia)
3. Blini membranat e duhura dhe ribëjeni sistemin sipas udhëzimeve tona

30. Do të doja të dija nëse është e nevojshme ta instaloj membranën LDS 0.02 në pjesën e brendshme, para izolimit termik, në qoftë se tashmë ka shtresë alumini poshtë mbulesës së çatisë dhe sipër dërrasave (çati me dërrasa). Shtresat janë vendosur 10 vjet më parë.

Nëse mendoni se shresa e aluminit nuk është e dëmtuar, nuk ka nevojë të vendosni Homeseal LDS 0.02.