Ja çfarë na mësoi karantina për mirëqenien akustike

By Knauf
May 24, 2021

Performanca e suksesshme akustike varet nga butësia, elasticiteti dhe qëndrueshmëria e produkteve të përdorura dhe ne mund të kombinojmë lloje të ndryshme dhe të rregullojmë saktësisht parametrat e tyre dhe mënyrën se si ata bashkëveprojnë me pllakat e plasterit ose bordet e leshit të drurit për të siguruar performancën maksimale

Ja çfarë na mësoi karantina për mirëqenien akustike

Thirrje me zë të lartë, debate, mësimi online, fqinj të zhurmshëm, qen që lehin, zhurma e vazhdueshme e makinave etj. Jeta në karantinë na ka mësuar shumë mësime të vlefshme në lidhje me rëndësinë e mirëqenies sonë akustike.

Kërkimet nga Organizata Botërore e Shëndetësisë zbuluan se ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës së tepërt vlerësohej se shkaktonte 12,000 vdekje të parakohshme dhe kontribuonte në 48,000 raste të reja të sëmundjes ishemike të zemrës çdo vit.

Për më tepër, 22 milion Evropianë vuajnë nga ankthi dhe 6.5 milion pësojnë shqetësime të konsiderueshme të gjumit, të gjitha këto mund të shkaktojnë probleme me shëndetin kardiovaskular dhe produktivitetin.

Zhurma zvogëlon produktivitetin me 66%

Në një sondazh në Mbretërinë e Bashkuar, zhurma e tepruar në zyrat e hapura u zbulua se ul produktivitetin me 66%, ndërsa në klasat e shkollave niveli mesatar i zhurmës ishte 72 decibel - pothuajse niveli i fshesës me korent. Mënyra se si zhurma na ka ndikuar në shtëpi gjatë pandemisë ende nuk është vlerësuar.

Çfarëdo që të ndodhë në një botë post-pandemike, duhet të marrim një qasje sistematike të përqëndruar në tre fusha - zhurma e jashtme, e brendshme dhe mekanike - për të mirën e shëndetit tonë akustik.

Izolim i personalizuar akustik

Struktura e fibrave të leshit mineral izolues Knauf është shumë efektive në kapjen e zhurmave dhe është e disponueshme në një larmi trashësish dhe dendësish të ndryshme.

Leshi mineral i jashtëm mund të fiksohet në muret e jashtme ose të kombinohet me pajisje fasade për një rezultat edhe tërheqës. Knauf Insulation gjithashtu ofron një sërë zgjidhjesh për çatitë e sheshta.

"Performanca e suksesshme akustike varet nga butësia, elasticiteti dhe qëndrueshmëria e produkteve të përdorura dhe ne mund të kombinojmë lloje të ndryshme dhe të rregullojmë saktësisht parametrat e tyre dhe mënyrën se si ata bashkëveprojnë me pllakat e plasterit ose bordet e leshit të drurit për të siguruar performancën maksimale",- thotë administratori i Knauf Insulation Albania.

Përveç menaxhimit të pagabueshëm të zhurmës, sistemet dhe izolimet tona ofrojnë performancë të jashtëzakonshme të kursimit të energjisë, si dhe sigurimin nga zjarri A1.

Sisteme të pastrimit të ajrit që janë efikase dhe të qeta

Një aspekt tjetër kryesor i pandemisë ka qenë rëndësia e ajrit të rifreskuar rregullisht dhe kjo nënkupton ose hapjen e dritareve dhe sjelljen e zhurmës së jashtme, ose funksionimin e kondicionimit të ajrit vazhdimisht që mund të ndikojë në mirëqenien tonë akustike nëse sistemi nuk është i izoluar.

Sistemet e kondicionimit të ajrit që nuk janë të izoluar, shpesh veprojnë si një bori, duke përforcuar zhurmën përmes një labirinti të tubave metalikë.

Ne ofrojmë zgjidhje izoluese HVAC që janë rezistente ndaj zjarrit dhe ndihmojnë në parandalimin e rritjes bakteriale në kanale, por po aq e rëndësishme është që ato të zvogëlojnë zhurmën mekanike për shkak të cilësive të jashtëzakonshme të thithjes së zërit.

Nëse viti i kaluar na ka mësuar rëndësinë e shëndetit akustik, ne gjithashtu kemi mësuar se nuk ka nevojë të përshtatemi me ndërtesa që janë të dëmshme për ne.

“Izolimi i tingullit të nivelit të lartë nuk është më diçka që kufizohet vetëm në hotele, kinema ose teatro, por tani po vjen në shtëpitë tona. Të gjithë meritojmë një jetë të qetë.