SI EFIÇENCA ENERGJITIKE MUND TË SIGUROJË SIGURINË ENERGJITIKE

By xhulio
November 11, 2022

Udhëheqësit evropianë duhet të përqendrohen në vendosjen e efiçencës së energjisë në qendër të politikave për të garantuar sigurinë energjetike të së ardhmes që ka nevojë Evropa.

 

Ky është mesazhi kryesor nga Knauf Insulation pasi Republika Çeke mori presidencën e rradhës të Këshillit Evropian këtë muaj.

 

Quentin Galland, Drejtor i Çështjeve Publike dhe Rregullative të Grupit Knauf Insulation, tha: “Presidenca çeke vjen në një kohë kritike për sigurinë energjetike në Evropë. Bashkimi Evropian nuk mund të jetë i varur nga vendet që kërcënojnë sigurinë e tij dhe është thelbësore që mbështetja e BE-së te karburantet fosile të përfundojë.

 

“Sfida e Shteteve Anëtare është të sigurojnë që rezervat e energjisë dimërore të jenë në rregull në afat të shkurtër përmes partneriteteve, ndërsa punojnë në strategjinë afatgjatë që do të përforcojë sigurinë energjetike të Evropës.”

 

RINOVIMI ËSHTË KYÇ PËR SIGURINË ENERGJITIKE

 

Ashtu si shumë vende që varen nga energjia ruse, liderët e Çekisë janë fokusuar në zgjidhjen e çështjeve afatshkurtra të energjisë për të siguruar që rezervat e gazit të vendit të jenë mjaft të fuqishme për të lundruar në sezonin e ngrohjes.

 

“Këto janë qartazi kohë sfiduese në afat të shkurtër, por ato duhet të jenë gjithashtu nxitja e presidencës së re për të përshpejtuar një strategji afatgjatë të efikasitetit të energjisë. Ndërtesat e Evropës përbëjnë 36% të emetimeve dhe 40% të përdorimit të energjisë, duke i bërë ato efikase në energji duhet të jenë guri themelor i sigurisë energjetike, duke përmirësuar kushtet e jetesës së 34 milionë banorëve që jetojnë në varfëri të karburantit dhe, natyrisht, ambicia e Evropës për vitin 2050 të jetë kontinenti i parë neutral i karbonit në botë”, përshkroi Quentin.

 

REpowerEU i Komisionit Evropian, i cili është krijuar për t'i dhënë fund varësisë së BE-së nga karburantet fosile ruse, si dhe për të trajtuar krizën klimatike, duhet të vendosë theksin në rinovimin e ndërtesave.

 

Quentin tha: "Thjesht izolimi i papafingove dhe çative të shtëpive mund të kursejë deri në 14% të energjisë për ngrohjen e banesave deri në vitin 2030, gjë që do të rezultojë në kursime vjetore të energjisë prej 26 miliardë metra kub gaz ose 16.8% të importeve të BE-së nga Rusia." 

EFIÇENCA E ENERGJISË ËSHTË NJË HAP I PARË THEMELOR

 

“Çekia ka përvojë në krijimin e suksesshëm të skemave të rinovimit masiv duke përdorur të ardhurat nga Skema e Tregtisë së Emetimeve të BE-së që ka lejuar 60,000 familje çeke të rinovojnë shtëpitë e tyre, të instalojnë panele diellore dhe të ndryshojnë burimin e tyre të nxehtësisë që nga viti 2015. Në Çeki, izolimi i shtëpive mund të kursejë 49% të energjisë së nevojshme për t'i ngrohur ato, ekuivalente me kursimin e 53% të gazit të përdorur për ngrohjen dhe ftohjen e të gjitha ndërtesave të vendit”, përshkroi Ondrej Šrámek, Drejtor i Çështjeve të Korporatave për Knauf Insulation Europe Lindore.

 

“Suksesi i këtij programi kombëtar duhet të jetë një frymëzim për Evropën, veçanërisht në dritën e propozimit për të futur një Sistemi të Tregtimit të Emetimeve për ndërtimin e karburantit. Paratë nga ky sistem duhet të kanalizohen në dekarbonizimin e ndërtesave, për shembull, duke ndërtuar dhe mbështetur shërbimet tregtare dhe publike të rinovimit me një ndalesë.”

 

Knauf Insulation ka bërë gjithmonë fushata për të vënë efiçencën e energjisë në vend të parë nga kalimi në burimet e rinovueshme në specifikat praktike të prezantimit, për shembull, pompave të nxehtësisë.

 

“Sidoqoftë, ne duhet të marrim sekuencën e duhur, të krijojmë ndërtesa me efikasitet të lartë energjetik fillimisht dhe të përdorim maksimumin e burimeve të rinovueshme në to. Synimi ynë duhet të jetë energjia pozitive që teprica e energjisë së rinovueshme të përdoret në sektorë të tjerë, si industria”, tha Ondrej.


 

RINOVIMI DUHET TË JETË I THJESHTË PËR TË AKTIVIZUAR

 

Rishikimi i Direktivës së Efiçiencës së Energjisë (EED) është një mundësi për të qenë ambicioz në drejtim të rritjes së normave të rinovimit të ndërtesave. Aktualisht vetëm 1% e ndërtesave rinovohen çdo vit dhe Knauf Insulation ka kërkuar vazhdimisht që kjo normë të trefishohet.

 

EED kërkon rinovimin vjetor të 3% të të gjitha ndërtesave publike në pronësi të qeverisë qendrore, por kjo nuk mjafton. Çdo ndërtesë publike qoftë në pronësi të një qyteze, qyteti, bashkie apo rajoni duhet t'i nënshtrohet rinovimit të thellë.

 

Ndërkohë, rishikimi i fundit i Direktivës së Performancës Energjetike të Ndërtesave (EPBD) kërkon që 60 milionë ndërtesa me vlerësimin më të ulët të energjisë F ose G të përmirësohen deri në vitin 2033.

 

Kjo është një detyrë masive dhe për të siguruar që këto rinovime të arrijnë rezultate domethënëse për sa i përket kursimit të energjisë dhe dekarbonizimit, është e rëndësishme të fokusohemi në cilësi dhe të bëjmë sa më të lehtë të gjithë procesin e rinovimit.

 

Knauf Energy Solutions ka kryer rinovime masive për një gamë të gjerë shoqatash të banesave sociale në të gjithë Evropën duke ofruar një shërbim që vlerëson performancën e energjisë, ofron zgjidhjet për të përmirësuar ndjeshëm këtë performancë dhe teknologjinë që tregon shkallën në të cilën janë bërë kursimet.

 

Quentin tha: “Evropa ka nevojë për stabilitet dhe shkathtësi në këto kohë gjithnjë në ndryshim. Shkathtësia për të menaxhuar sfidën afatshkurtër të energjisë dimërore dhe stabiliteti për të përcaktuar sigurinë energjetike në të ardhmen. Presidenca e re çeke ka një punë të vështirë përpara, por duke e bërë efiçencën themelin e politikës energjitike, ne kemi besim se themelet për një të ardhme më të mirë do të jenë të vendosura.”       


 

https://www.knaufinsulation.com/news/how-energy-efficiency-can-ensure-energy-security