E ndjeni të ftohtin? Shtëpi plot me dhoma të ftohta? Shefi i Shkencës së Ndërtimit të Knauf Insulation ndan ekspertizën e tij se si të përmirësoni rehatinë e shtëpisë tuaj këtë dimër.

UDHËZUESI I KNAUF INSULATION PËR KRIJIMIN E NJË SHTËPIE TË NGROHTË DIMRI

By Knauf
October 30, 2021

Netët po bëhen më të gjata, ditët po bëhen më të ftohta dhe në të gjithë Hemisferën Veriore, nevoja e veshjes së një trikoje të ngrohtë po bëhet gjithnjë e më e parezistueshme.

Dimri po vjen

Dhe për ata që po zbulojnë - ose kanë harruar - sa të ftohta mund të bëhen shtëpitë e tyre në këtë kohë të vitit, Shefi i Shkencës së Ndërtimit të Knauf Insulation, Domen Ivanšek, ka shumë këshilla për t'ju ndihmuar.

“Të gjithë jemi të njohur me sfidat e arritjes së rehatisë dimërore – temperaturat e ulëta në dhoma, sipërfaqet e brendshme të ftohta, komoditeti i ulët termik, ndryshimi i temperaturës së sipërfaqeve të brendshme kur një sipërfaqe është më e ftohtë se të tjerat dhe rrymat e padëshiruara të ftohta,” thotë ai.

Kombinoni këta faktorë me lagështinë, cilësinë e keqe të ajrit të brendshëm, kondensimin në sipërfaqet e brendshme dhe kostot e larta të ngrohjes, dhe pronarët e shtëpive kanë përpara syve një dimër veçanërisht të shtrenjtë, të pakënaqur dhe jo të shëndetshëm.

Zgjidhja është të mbash të ngrohta sipërfaqet e brendshme, të sigurosh nxehtësi shtesë dhe ajër të pastër në hapësirat e brendshme dhe të kufizosh humbjet e nxehtësisë sa më shumë që të jetë e mundur.

Rëndësia e përgatitjes

Pra, ku të filloni? Me përgatitje të mirë, një afat kohor për të zgjidhur të gjitha çështjet dhe kohë të mjaftueshme për të shpërndarë detyra të ndryshme dhe për t'i kryer ato tërësisht.

"Unë do të rekomandoja përfshirjen e ekspertëve të energjisë dhe izolimit të ndërtesave në fazat fillestare të çdo rinovimi, sepse ata mund të shpjegojnë sfidat e mundshme dhe të ndihmojnë për të shmangur problemet paraprakisht." – thotë ai.

Duke qenë se temperaturat e jashtme të dimrit janë më të ulëta se ato të brendshme, e gjithë mbështjellja e ndërtesës duhet të ketë izolim të mirë termik - dhe xham të mirë nëse është e mundur - për të parandaluar rrjedhjen e nxehtësisë nëpër mure, çati dhe dysheme, thotë Domen.

Në një shtëpi të paizoluar deri në 60% të nxehtësisë mund të humbasë përmes mureve të jashtme, dyerve dhe dritareve dhe deri në 30% humbet përmes çatisë. Gjithashtu mos i nënvlerësoni kurrë dyshemetë e paizoluara të cilat mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në komoditetin termik.

Ndiqni një sekuencë të qartë rinovimi

Gjatë përmirësimit të karakteristikave termike të një ndërtese, Domen rekomandon ndjekjen e një serie të qartë masash duke filluar me instalimin hermetik të dritareve dhe dyerve moderne, e ndjekur nga instalimi profesional i termoizolimit në muret e jashtme dhe rrotull dritareve.

Mbeshtjellja e ndërtesës duhet të jetë hermetike

Domen paralajmëron gjithashtu për rëndësinë e sigurimit të një mbështjellje hermetike për të eliminuar rrjedhjen e pakontrolluar të nxehtësisë dhe avullit duke përdorur membrana dhe izolues të dedikuar. Këto gjithashtu do të sigurojnë mbrojtje kundër kondensimit në elementët e ndërtimit.

Pasi mbështjellja e ndërtesës të jetë izoluar saktë - duke përfshirë ballkonet, mbikalimet dhe pikat e kryqëzimit të elementëve të ndryshëm të ndërtesës dhe instalimit - është koha për të marrë në konsideratë masa aktive si zëvendësimi i sistemeve të vjetra të ngrohjes me një sistem më të përshtatshëm dhe efikas dhe sigurimi i ventilimit efektiv të kontrolluar, mundësisht me rifitimin e nxehtësisë.

Si mund të ndihmojë Knauf Insulation?

Knauf Insulation ofron një gamë të gjerë ekspertize si dhe zgjidhje me cilësi të lartë që mund të instalohen nga jashtë dhe nga brenda për të përmirësuar komoditetin termik të çdo lloj ndërtese.

Ne ofrojmë produkte që ofrojnë performancë të jashtëzakonshme termike duke filluar nga leshi mineral guri dhe leshi mineral qelqi.

Zgjidhjet tona janë gjithashtu të sigurta nga zjarri, ofrojnë performancë të jashtëzakonshme akustike dhe kanë kredenciale ekologjike të shkëlqyera. Për shembull, leshi ynë mineral i qelqit me ECOSE Technology® përbëhet nga xhami i ricikluar deri në 80% dhe nuk përmban formaldehid të shtuar, ngjyra artificiale ose akrilike.

Zgjidhjet tona mund të përgatiten për të përmbushur çdo kërkesë të komfortit termik dhe ne kemi ekspertizën teknike në dispozicion për të gjetur zgjidhje për çdo sfidë ndërtimi.

Për më tepër, ne ofrojmë aksesorë të tillë si shtresat e kontrollit të avullit dhe membranat e motit, përveç shiritave dhe ngjitësve për të siguruar standardet më të larta të mundshme të instalimit.